przejdź do wyszukiwarki
Fotografie
Przepis na bigos staropolski
By. Oliwier R.
  Ilość/Składniki
 1 kostka/
Kostka mięsna WINIARY
 400
g/
Kapusta Kiszona
 400
g/
Kapusta biała
 3
łyżek/
Smalec
 4/
Suszone grzyby
 5/
Suszone śliwki
 200/
g
Pieczeń Wieprzowa z Łopatki
 200/
g
Wołowina duszona
 200/
g
Kiełbasa
 100/
g
Boczek wędzony
 1/
Cebula
 1
 łyżka/
Mąka
 2
łyżek/
Koncentrat pomidorowy
 1/
Liść laurowy
 1
szczypta/
Pieprz
 1
szczypta/
Majeranek
 
 Przygotowanie
 Krok 1
 Namocz grzyby w letniej wodzie na około 60 minut.
 Krok 2
 Kapustę odciśnij z nadmiaru wody, pokrój i włóż do garnka.
 Krok 3
 Dodaj 2 łyżki smalcu, Kostkę Mięsną WINIARY oraz namoczone  i  pokrojone grzyby, śliwki i liść laurowy. Wlej 2 szklanki wody i  zagotuj  pod przykryciem.
 Krok 4
 Odkryj na 15-20 minut, a następnie ponownie przykryj i gotuj do  miękkości.
 Krok 5
 Kapustę białą poszatkuj i blanszuj 10 minut. Połącz z kapustą kiszoną.
 Krok 6
 Boczek pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj posiekaną cebulę, zeszklij, a  następnie oprósz mąką.
 Krok 7
 Kiełbasę pokrój i podsmaż na łyżce smalcu.
 Krok 8
 Do kapusty dodaj boczek z cebulą, kiełbasę, mięso pieczone i duszone  oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw pieprzem i majerankiem.
 Krok 9
 Duś około 30 minut.
 Inny Przepis!
  Inne Potrawy
- Szarlotka
- Zupa Pomidorowa
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL